Hogeschool PXL

In de kijker

overzicht

Podcast Passie en Wetenschap

sfeerbeeld Podcast Passie en Wetenschap
lees meer

Science Pub Data Science

sfeerbeeld Science Pub Data Science
lees meer

Academische Openingszitting 2020 - Online

sfeerbeeld Academische Openingszitting 2020 - Online
lees meer

Aanvangsbegeleiding - UHasselt

Aanvangsbegeleiding

Vanaf schooljaar 2019-2020 krijgen scholen jaarlijks een bijkomende omkadering om aanvangsbegeleiding te organiseren om de beginnende leerkracht een krachtige start te geven.
Associatie Universiteit Hasselt - Hogescholen Limburg (AUHL) wil aanvangsbegeleiders en mentoren uit zowel basisonderwijs als secundair onderwijs hierbij ondersteunen door een professionaliseringstraject aan te bieden dat bestaat uit 3 pijlers:

VORMING (pijler 1)

Binnen dit opleidingstraject reiken we basishandvaten aan om een aanvangsbegeleiding voor starters op te zetten. 
AUHL biedt deze vorming gratis aan. Alle concrete informatie vindt u op deze folder. 

De inschrijvingen voor de vormingsreeks die start in december 2019 zijn nu volzet. U kan aanmelden via deze link om u te registreren. Wij contacteren u zodra de volgende reeks start.  

 

COACHING OP DE WERKVLOER (pijler 2)

De aanvangsbegeleiders en mentoren die de vorming (pijler 1) volgen of volgden kunnen intekenen voor een coachingstraject van hun aanvangsbegeleiding in hun eigen school. Dit is ‘maatwerk’: op vraag van én in dialoog met de scholen zetten we een individueel of groepstraject van ondersteuning van de aanvangsbegeleiders of mentoren uit in de eigen schoolomgeving.
Voor meer informatie: mail naar aanvangsbegleiding@auhl.be

 

LEREND NETWERK VOOR AANVANGSBEGELEIDING (LENA) - (pijler 3)

LENA is een schooloverstijgend platform waarbij alle actoren (aanvangsbegeleiders, directie, pedagogische begeleiding…) die te maken hebben met aanvangsbegeleiding ervaringen kunnen uitwisselen.

Meld je nu aan om gratis lid te worden van dit lerend netwerk via deze inschrijflink.

 

 

Om de situatie van startende leraren te versterken dienen scholen en schoolgemeenschappen hun startende leerkrachten te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling gedurende de eerste jaren van hun onderwijsloopbaan. Zo kunnen startende leerkrachten uitgroeien tot competente en talentrijke leerkrachten. Om een degelijke context en omgeving uit te bouwen waarin de startende leerkracht gesteund wordt bij zijn professionalisering reikt Hogeschool PXL een helpende hand door haar aanbod inzake aanvangsbegeleiding. Naast een opleidingsaanbod voor aanvangsbegeleiders en de mogelijkheid tot bijhorende counseling vormt het “lerend netwerk aanvangsbegeleiding” of LENA het sluitstuk van dit aanbod.  

De kick-off van LENA was voorzien op 19 maart 2020 maar moest worden uitgesteld naar een latere datum omwille van de maatregelen in het kader van de bestrijding van de verspreiding van het Corona/Covid-19 virus.  Onderstaand programma blijft geldig, maar een nieuwe datum kan pas worden vastgelegd zodra we meer zicht hebben op de versoepeling van de maatregelen.

 

Programma

13.00-13.30      

Onthaal van de deelnemers  

13.30-14.00     

Verwelkoming door de initiatiefnemers Uhasselt en Hogeschool PXL Toelichting bij de principes van het lerend netwerk, concrete werking en doelen door Danny Robben en  Katrien Struyven

14.00-16.00      

Werken in parallelle tafelgroepen (dialoogtafels) rond twee thema’s: ‘opmaken en inbedden van het traject aanvangsbegeleiding in de cultuur en structuur van mijn school’, en ‘bruikbare handvatten voor coaching’  

16.00-17.00      

Uitwisseling van de resultaten van de dialoogtafels via een posterbeurs, gelijktijdig met informeel netwerkmoment en receptie