top of page

Een studiekeuze maken is niet te onderschatten. Er is een ruim aanbod aan opleidingen binnen hogescholen en universiteiten. Maar hoe begin je er nu aan?

 

Enkele tips:

  • Start tijdig met je studiekeuzeproces (vanaf je laatste jaar in het secundair onderwijs).

  • Neem de tijd om jezelf te leren kennen. Wie ben jij? Wat kan je goed? En vooral: wat doe je graag? Wat interesseert jou en  maakt je gelukkig? 

  • Verken de verschillende soorten opleidingsniveaus binnen het hoger onderwijs.

  • Ontdek het opleidingsaanbod en de beroepen(sectoren) waar ze je op voorbereiden.

  • Onderzoek de opleidingen die jou interesseren en verzamel de info die je nodig hebt om de knoop door te hakken:
    zoek online info op, b
    ezoek de SID-in beurs en ga naar info- en openlesdagen. Stel vragen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de opleiding(en).

  • Kies voor een opleiding die bij je past, waar je je goed bij voelt en waarvoor je gemotiveerd bent. 
    Ga met je keuze aan de slag: bereid je voor en breng je inschrijving tijdig in orde.

  • Wat zijn studiepunten?
    Een studiepunt (SP) omvat het aantal uren studieactiviteit: lessen volgen, groepswerk, studeren, examens afleggen... 1 studiepunt = 25 à 30 uren studieactiviteit. Een opleidingsonderdeel met veel studiepunten vraagt dus meer tijd dan een opleidingsonderdeel met minder studiepunten. Het aantal studiepunten van een opleidingsonderdeel vind je in de studiegids. Concrete info per opleidingsonderdeel kan je vinden in de ECTS-fiches.
  • Wat is het leerkrediet?
    Bij aanvang van je studies in het hoger onderwijs krijg je een leerkrediet van 140 studiepunten. Bij inschrijving gaat het aantal studiepunten waarvoor je je inschrijft van je leerkrediet af (60 SP voor één jaar voltijds studeren). De studiepunten van de opleidingsonderdelen waarvoor je slaagt, krijg je op het einde van het academiejaar terug. De studiepunten van de opleidingsonderdelen waarvoor je niet slaagt, verlies je. Je kan de stand van je leerkrediet online raadplegen via Mijn Burgerprofiel. Meer info over het leerkrediet kan je vinden via deze link.
  • Hogeschool of universiteit? Wat is het verschil?
    Aan de hogeschool kan je kiezen voor een graduaatsopleiding of voor een professionele bacheloropleiding. Aan de universiteit kan je kiezen voor een academische bacheloropleiding, gevolgd door een masteropleiding. Wat houden deze opleidingen concreet in? graduaatsopleiding 2 jaar hogeschool praktijkgericht werkplekleren staat centraal: je leert dus zowel in de hogeschool als op de werkplek stoomt je klaar voor de arbeidsmarkt professionele bacheloropleiding 3 jaar (uitzondering: Verpleegkunde = 4 jaar) hogeschool een praktijkgerichte opleiding met een brede theoretische basis stoomt je klaar voor de arbeidsmarkt academische bacheloropleiding 3 jaar universiteit stoomt je klaar voor de daaropvolgende masteropleiding van 60 of 120 studiepunten (1 of 2 jaar voltijds studeren) een brede vorming, waarbij je de inzichten op theorie en onderzoek diepgaander onderzoekt, met een blijvende focus op de arbeidsmarkt
  • Wat zijn vervolgtrajecten en schakelprogramma’s?
    Na heel wat graduaatsopleidingen kan je via een vervolgopleiding van 1,5 jaar een professionele bachelor behalen aan de hogeschool. Op die manier kan je op minimum 3,5 jaar tijd zowel een graduaats- als een bachelordiploma behalen. Ook kan je na een professionele bachelor een masterdiploma behalen. Je volgt dan eerst een schakelprogramma aan de universiteit (1 à 2 jaar), waarin je algemene wetenschappelijke competenties en basiskennis zal verwerven. Nadien mag je instromen in de masteropleiding.
  • Toelatingsexamens, toelatingsproeven, instaptoetsen en ijkingstoetsen
    Voor bepaalde bacheloropleidingen aan een hogeschool of universiteit is deelname aan een starttoets een voorwaarde voor inschrijving. Voor de universitaire opleidingen geneeskunde, tandheelkunde en diergeneeskunde moet je slagen én gunstig gerangschikt worden voor een toelatingsexamen. Voor de opleidingen in de studiegebieden Audiovisuele en beeldende kunst en Muziek en podiumkunsten moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef, georganiseerd door de hogeschool.
  • Welke ondersteuning is er voor studenten?
    Aan Hogeschool PXL en UHasselt zijn er talrijke initiatieven om studenten te ondersteunen op allerlei vlakken. Voor financiële vragen verwijzen we je graag door naar de pagina's van de sociale dienst. Want geld zou geen drempel mogen zijn om verder te studeren. Je kan via de onderstaande links antwoorden vinden over de aankoop van een laptop, eventuele terugbetaling inschrijvingsgelden, op Erasmus gaan, mobiliteit... De personen van de sociale dienst helpen je met veel plezier verder. Sociale dienst UHasselt Sociale dienst Hogeschool PXL Voor psychosociale ondersteuning staan we ook klaar. Aan UHasselt en Hogeschool PXL zijn er studentenpsychologen en studentenbegeleiders. Bij hen kan je terecht voor een luisterend oor of studieadvies. De combinatie studeren en werken, topsport, functiebeperking... is ook mogelijk. Al deze informatie en ondersteuning kan je verkrijgen via de Student Points. Student Point UHasselt Student Point Hogeschool PXL Zo werken we ook met buddy's. Hogerejaarsstudenten helpen je op weg binnen de de PXL en UHasselt. Ontdek hieronder de werking per instelling. Buddy@UHasselt Study buddy PXL Als je een rustige studieplek zoekt, neem dan zeker een kijkje op Hubspotter.be
  • Op kot gaan in Limburg
    Op www.kotatlimburg.be vind je een overzicht van de beschikbare koten in Hasselt, Genk en Diepenbeek. Kot@Limburg is een gezamenlijk initiatief van de hoger onderwijsinstellingen UHasselt, Hogeschool PXL en UCLL.
  • Ik weet niet wat ik wil studeren. Waar kan ik terecht?
    Twijfel je nog over je studiekeuze of heb je nog vragen over een opleiding? Neem dan contact op met studiekeuze@uhasselt.be of studiekeuze@pxl.be.
bottom of page