Studentenjobs als oplossing voor arbeidsmarktkrapte
- AUHL
- 6 mei
- 2 minuten om te lezen
Onderwijs en werkgevers slaan de handen ineen voor duurzame samenwerking en talentontwikkeling

Op woensdag 23 april vond op de Corda Campus een inspirerend evenement plaats, georganiseerd door het hoger onderwijs in samenwerking met werkgeversorganisaties. Het centrale thema: hoe studierelevante studentenjobs kunnen bijdragen aan het verlichten van de arbeidsmarktkrapte. Tijdens het event werd duidelijk hoe waardevol deze samenwerkingen zijn — zowel voor studenten die praktijkervaring opdoen in hun studierichting, als voor werkgevers die toegang krijgen tot gemotiveerde en goed opgeleide 'high potentials'. Er werd vooral gemikt op werkgevers die de arbeidsmarktkrapte hard voelen: de maakindustrie, technische en economische sectoren.
Aanleiding voor het initiatief was een regionale studie in het kader van een bachelorproef (Fatma Baskale, 2024), waaruit bleek dat de bereidheid van studenten er wel is, maar dat er nog sensibilisering van werkgevers nodig is. Uit de interviews met een selectie van uitzendkantoren blijkt immers dat de werkgevers nog niet snel de stap zetten om studenten in te zetten voor hun openstaande vacatures. Conclusie van het eindwerk: het is dus belangrijk een initiatief te nemen om die bedrijven die wel bereid zijn om studenten in te zetten, te identificeren en te benaderen om zo effectieve samenwerkingen tot stand te brengen en de personeelstekorten aan te pakken.
Uit de 20e editie van de jaarlijkse studentenstudie van hr-dienstverlener Randstad in 2024 bleek dat ongeveer de helft (48%) van de studenten kiest voor een studierelevante bijbaan. 21% van de studenten laat hun studentenjob volledig afhangen van hun studies, terwijl 27% van de studenten de keuze gedeeltelijk laat afhangen van de studiekeuze.

Bernard Vanheusden, rector UHasselt en Ben Lambrechts, directeur Hogeschool PXL: “UHasselt en Hogeschool PXL bieden diverse samenwerkingsvormen aan. Onze boodschap is dus: maak zeker gebruik van gastcolleges, studentenprojecten, jobbeurzen, stages, enzovoort. Zo leer je studenten en toekomstige medewerkers kennen. Studentenjobs zijn hier een goede aanvulling.” Britta Mulleners, strategisch manager van POM Limburg, vult aan: “Limburg is goed bezig, maar zou nog slimmer kunnen werken om de productiviteit te verhogen. Dat kan door hooggeschoolden in huis te halen.”
“Een studierelevante bijbaan is een win-win voor zowel de studenten als de bedrijven. Als werkgever bereik je de jonge potentials voordat deze op de radar van andere werkgevers verschijnen. Zo kan je ze leren kennen, kijken of ze passen in je organisatie en ze binden voor de concurrentie, terwijl studenten die al ervaring hebben opgedaan die in het verlengde ligt van hun studies, de arbeidsmarkt betreden met een serieuze streep voor op hun concurrenten”, klinkt het bij Ann Vermeersch, Lead Talent Advisor bij Randstad.
Sjoerd Sanders, studentenvoorzitter van de associatie UHasselt en Hogeschool PXL:”Mijn studierelevante bijbaan helpt me als toekomstig ingenieur in de praktijk van een bedrijfsomgeving leren. Bovendien kan het je een project of een job opleveren. Samen met de meeste studenten ben ik voor studierelevante studentenjobs. En vergeet niet: ook bij onze internationale studenten zit veel talent.”
Hoe dit concreet maken? Enkele relevante links: UHasselt en Hogeschool PXL - VKW – Meet the youngsters - VOKA - Randstad Young Talents - POM Limburg - Associatie Universiteit – Hogescholen Limburg / Student Hotspot