top of page

Hasseltse studenten steunen Iraanse studenten en bevolking

Bijgewerkt op: 20 dec. 2022

Naar aanleiding van de huidige gebeurtenissen in Iran en de Dag van de Mensenrechten organiseerden Cinema ZED Hasselt, Stad Hasselt en Student Hotspot (AUHL) een schrijfactie en een filmvertoning van ‘Holy Spider’. Het event vond plaats in Cinema ZED Hasselt op zaterdag 10 december vanaf 18.30 uur en kaderde in het filmfestival ‘Ciné Solidair’. Er waren een 70-tal aanwezigen, waaronder ook een groep Iraanse studenten die aan UHasselt studeren. Er werden meer dan 40 brieven geschreven met materialen van Amnesty International.


Het initiatief ontstond vanuit Student Hotspot en de studentenraad AUHL, met studenten van Hogeschool PXL en UHasselt. Mira Jablonski (voorzitter studentenraad): Er zijn enkele honderden mensen omgekomen bij protesten in Iran. Ook de Iraanse studenten riskeren hun leven voor een beetje meer vrijheid. Als Student Hotspot dragen we mensenrechten hoog in het vaandel. Daarom kiezen we er voor om via deze actie onze steun en solidariteit met de Iraanse studenten, vrouwen en bevolking te tonen. Iedereen is welkom.


De schrijfactie richtte zich specifiek tegen de schending van mensenrechten in Iran. Een Iraanse student en amateur-fotograaf leidde de film ‘Holy Spider’ in aan de hand van een aantal beelden uit Iran. Na de film beantwoordde hij ook vragen van het publiek in het festivalcafé. De student liet postkaarten maken en had ook vragen voor de mensen hier, bijvoorbeeld: “welk beeld hebben wij hier in België van het leven in Iran?; moeten wij bewust en dankbaar zijn voor onze vrijheid hier?; en wat betekenen de protesten in Iran voor vrouwen in de hele wereld?”
13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page